Jdi na obsah Jdi na menu

Výroční zpráva za rok 2020 - 2.část

Zapojení spolku do mezinárodní spolupráce

 

Náš předchůdce ZO CHKo ČSCH Mikulášovice dlouhodobě spolupracoval se spolkem chovatelů zvířat v saské obci Hörnitz v SRN. V této spolupráci pokračuje i pobočný spolek MCHZ Mikulášovice. Společný výlet dětí v rámci táborového programu do Malé pevnosti v Terezíně byl podpořen v rámci projektu česko-německého setkávání Rozjeď to s Tandemem.

 

Největší akce letní dětský tábor se zvířaty, jenž spolupořádal p.s. MCHZ Mikulášovice, měl i v roce 2020 mezinárodní charakter, když měl účastníky i z Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny.

 

Česká rada dětí a mládeže organizovala v letech 2019 až 2020 mezinárodní česko-slovenský projekt Hodnoty mládeže,jehož se za ČSCH zúčastnila ZO CHKo ČSCH Mikulášovice a při jeho realizaci pomáhal náš pobočný spolek MCHZ Mikulášovice.

 

Zapojení spolku do neformálního vzdělávání se zaměřením na práci s dětmi a mládeží

 

 

Chovatelský kroužek se zúčastnil v roce 2020 9. ročníku celostátní soutěže ČRDM Brána k druhým. V době zpracovávání zprávy ještě ročník nebyl vyhodnocen.

 

Spolupráce s odborovou organizací a dalšími partnery při plnění programu spolku, především při výchově dětí a mládeže

 

V roce 2020 bylo největším spolupořadatelem akcí pro veřejnost Město Mikulášovice, které chovatele podporuje už mnoho let. K dispozici měl hlavní i pobočný spolek do poloviny roku 2020 bezplatně k užívání výstavní prostory a klubovnu spolku v budově horní školy.

 

Úzce spolupracujeme s místním oddílem Asociace turistických oddílů mládeže Stopaři v Mikulášovicích, který nám v případě potřeby bezplatně zapůjčuje inventář, jako např. stoly či lavice na výstavy a tábor.

 

Vzdělávací akce pro děti a mládež - všechna letošní kola olympiády mladých chovatelů, pořádaná pobočným spolkem MCHZ podpořil finančně Dobrovolný svazek obcí sever.

 

Podle potřeby náš spolek recipročně pomáhá Klubu českých turistů ve Šluknově. Letos to bylo při prosincové akci Děti lesu Les dětem.

 

Už pátým rokem podporoval letní tábor mladých chovatelů se zvířaty Pivovar Kocour Varnsdorf, který poskytl pro děti své jedinečné limonády a věcné ceny pro vítěze pořádaných akcí.

Žádný z letních táborů si už nedovedeme představit bez hasičského odpoledne, za které vděčíme

Sboru dobrovolných hasičů Mikulášovice.

 

Pravidelným partnerem mikulášovických chovatelů je ZO ČSCH Chovatelů koček Praha 8. Několik jejich členů působilo opět na našem táboře jako vedoucí, zdravotníci a praktikanti.

 

Spolupořadatelem všech pořádaných táborů se zvířaty je ZO Odborového svazu státních orgánů a organizací Městského úřadu ve Varnsdorfu. Pořádání tábora je tak propagováno i v internerových novinách odborového svazu Státních orgánů a organizací.

 

Mezi místní podporovatele našich veřejných akcí patří již tradičně Houbařský kroužek, Řeznictví Mikulášovice Möseovi, OVOCE-ZELENINA Monika Kremličková, Květinářství SONIA a Judaice – store Mikulášovice.

 

A i když se jedná o členy našeho spolku, patří zde zmínit i nezištné pomocníky, bez kterých se neobejde žádná z našich akcí: rodiny Jurova, Mejstříkova, Vitvarova a rodiče některých našich mladých chovatelů.

 

Ocenění činnosti spolku a našich členů

 

Za celoživotní dobrovolnickou práci s dětmi obdržel jeden člen našeho spolku již dvakrát krajskou cenu Křesadlo Ústeckého kraje.

 

V roce 2020 jsme se prvně zapojili do oceňování Osobnosti neziskového sektoru, které organizuje Asociace nestátních neziskových organizací v ČR a člen našeho spolku byl vybrán do první desítky.

 

Ocenění pracovníků s dětmi a mládeží, které má tradici již od roku 1965 a nazývá se Březový lístek, má v našem spolku velkou vážnost. Odznak má dvanáct stupňů a slouží rovněž jako motivační pro nejmladší pracovníky s dětmi, naše táborové praktikanty. Za nezištnou práci především na pořádaných táborech a chovatelských olympiádách obdrželo v roce 2020 26 členů MCHZ a spolupracujících dobrovolníků toto ocenění různých stupňů, nejvyššího bylo dosaženo 5. stupně. Bude postupně předáváno při významných příležitostech během roku 2021.

 

Náš spolek pro své členy a za účelem propagace činnosti nechal zhotovit u jediné sociální firmy svého druhu – Tiskárny Broumov, závěsné kalendáře. Učinil tak, jak to učinil v předchozím roce i náš předchůdce ZO CHKo ČSCH Mikulášovice a podpořil tím zaměstnávání handikepovaných pracovníků. V letošním roce naše mladá chovatelka Anastázie Karla Vitvarová darovala rovněž opakovaně své krásné vlásky ve prospěch onkologicky nemocných dětí. V litopadových Mikulášovických novinách veřejně poděkoval občan města pan Miloš Žemlička své sousedce, naší člence Aleně Motl, za výpomoc v tíživé životní situaci v které se ocitl vzhledem ke svému zdravotnímu stavu.

 

Náš spolek a předchůdce ZO CHKo ČSCH Mikulášovice iniciovali v průběhu svého působení ocenění třech významných podporovatelů naší činnosti pro děti a mládež Cenou Přístav České rady dětí a mládeže. Tak byl v roce 2011 oceněn vedoucí oddílu ATOM Stopaři z Mikulášovic Tomáš Fúsek, v roce 2017 majitel Pivovaru Kocour Varnsdorf s.r.o. Josef Šusta a v roce 2018 to byl ředitel společnosti Mikov s.r.o. Mikulášovice ing. Karel Ježek.

​Přehled nositelů odznaků Březový lístek

 

 

Kód

BL

Příjmení

Jméno

Přezdívka

Město/Obec

Kraj

9859

1

Bartošová 

Michaela  

 

Ústí nad Labem 

Ústecký 

9963

2

Beer 

Pavel  

 

Mikulášovice 

Ústecký 

8215

2

Boháček  

Jiří  

 

Brno 

Jihomoravský 

9860

1

Dobiášová 

Anna 

 

Straškov-Vodochody 

Ústecký 

9857

1

Drvotová 

Barbora  

 

Buštěhrad 

Středočeský 

9938

1

Farská 

Dagmar 

 

Jiříkov 

Ústecký 

9939

1

Farský 

Oto 

 

Jiříkov 

Ústecký 

9862

1

Fousková 

Karolína  

 

Praha 

Hlavní město Praha 

6419

5

Hoffmann  

Jan  

Hoff  

Petrov Chlomek 

Středočeský 

8884

2

Hradecká 

Monika  

 

Horšovský Týn 

Plzeňský 

6205

5

Kičurová  

Dagmar  

Dáša  

Bartošovice 

Moravskoslezský 

6357

2

Kulhánek  

Stanislav  

 

Žitovlice 

Středočeský 

9600

2

Matternová 

Tina Thea 

 

Praha 

Hlavní město Praha 

9861

1

Mayrhoferová 

Saša 

 

Buštěhrad 

Středočeský 

9942

1

Pánek 

Petr 

 

Mikulášovice 

Ústecký 

9863

2

Pokorný 

Radek 

 

Kutná Hora 

Středočeský 

5250

4

Soukup  

Zdeněk  

ZDDors  

Praha 

Hlavní město Praha 

9856

1

Soukupová 

Lenka 

 

Praha 

Hlavní město Praha 

6207

4

Střelcová  

Dagmar  

Kvočna 

Praha 

Hlavní město Praha 

9602

2

Svoboda 

Svitlana 

 

Praha 

Hlavní město Praha 

5251

4

Šálková-Honzlová-Mejstříková  

Nikola  

Nikča 

Mikulášovice 

Ústecký 

9605

2

Štefanová 

Adéla  

Dadule 

Protivín 

Jihočeský 

9940

1

Vitvar 

Jan 

 

Mikulášovice 

Ústecký 

9941

1

Vitvarová 

Štěpánka  

 

Mikulášovice 

Ústecký 

9858

2

Vodová 

Monika  

 

Týniště nad Orlicí 

Královehradecký 

9185

3

Wyrobová 

Magdaléna 

Majda 

Dobříš 

Středočeský 

 

Náš spolek v roce 2020 ve sdělovacích prostředcích

 

 

Novinky Z ČRDM 28.12.2020

 

Vyhlášení amatérské fotosoutěže Dítě a zvíře

Spolek Mladí chovatelé zvířat vyhlašuje amatérskou fotografickou soutěž Dítě a zvíře. Její trvání bude od 1.1. do 31.5.2021. Fotografie dětí s jejich miláčky budou vyhodnoceny ve věkových kategoriích do 10 let, do 15 let, do 18 let a starší 18 let.

Fotografie se budou zasílat pouze elektronicky na adresu: mchz@post.cz s uvedením názvu každé fotografie, jménem a příjmením autora a jeho věkem. Do předmětu se uvede heslo FOTOSOUTĚŽ. Soutěž bude vyhodnocena do konce měsíce června 2021, vítězové obdrží diplomy a věcné ceny.

Výroční zprávu za rok 2020 zpracovali pro spolek Mladí chovatele zvířat, z.s. Vlastimil Jura, Nikola Mejstříková, Elena Yurova a Jan Vitvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář